BMW introduceert draadloos opladen

Specifiek voor de BMW 530e Sedan iPerformance

BMW i heeft opnieuw een wereldprimeur: een af fabriek leverbaar, volledig geïntegreerd inductielaadsysteem voor de hoogspanningsaccu in een Plug-in Hybride auto. 

BMW Wireless Charging

BMW Wireless Charging kan de hoogspanningsaccu opladen zonder kabels. Daarvoor moet de auto boven de Ground Plate Module (GPM) staan, die bijvoorbeeld in de garage is geïnstalleerd. Het laadproces begint zodra de auto in de juiste positie staat; de bestuurder hoeft verder geen handelingen te verrichten. BMW Wireless Charging is een optie voor de BMW 530e iPerformance. 

Het optioneel leverbare BMW Wireless Charging omvat een inductielaadstation, de GroundPad die zowel buiten als in de garage kan worden geïnstalleerd, en een component voor montage onder de auto, de CarPad. De prijzen van het systeem zijn als volgt:

Optie BMW CarPad Wireless Charging (CPM)          € 950

Accessoire Ground Plate Module (GPM)                    € 2.380


De contactloze overdracht van energie van de GroundPad naar de CarPad gebeurt over een afstand van ongeveer acht centimeter. De GroundPad wekt een magnetisch veld op en in de CarPad ontstaat een elektrische stroom die de accu van de auto oplaadt. Het systeem heeft een capaciteit van 3,2 kW, zodat de accu van de BMW 530e iPerformance in ongeveer drieënhalf uur is op te laden. Met een efficiency van ongeveer 85% is het BMW Wireless Charging-systeem ook nog eens zeer efficiënt.

BMW Wireless Charging maakt gebruik van de inductielaadtechniek

BMW Wireless Charging maakt gebruik van de inductielaadtechniek die ook wordt toegepast voor het opladen van de accu van bijvoorbeeld mobiele telefoons en elektrische tandenborstels. Het grootste voordeel is het ongeëvenaarde gebruiksgemak: de gebruiker hoeft immers niet meer zijn Plug-in Hybride met een kabel aan een laadpunt te koppelen om de accu op te laden. Zodra de auto boven de GroundPad staat en de bestuurder de Start/Stop-knop heeft ingedrukt, begint het opladen. Als de accu volledig is opgeladen, schakelt het systeem zich automatisch uit.

BMW Wireless Charging helpt de bestuurder zelfs zijn auto op de juiste positie te plaatsen. Via een wifi-verbinding legt het systeem contact met het laadstation. De Control Display geeft de situatie rond de auto weer, gezien van boven de auto. Gekleurde lijnen helpen de bestuurder de auto op de juiste plek te plaatsen en een icoon geeft aan als de auto in de juiste positie staat voor inductieladen – met een marge van 7 cm in de lengterichting en 14 cm in zijwaartse richting.

De GroundPad kan ook buiten worden geïnstalleerd, waar hij in alle weersomstandigheden bruikbaar is. Alle componenten die elektriciteit geleiden, zijn afgeschermd voor regen en sneeuw en de GroundPad is ook bestand tegen het gewicht van een auto die eroverheen rijdt. Tijdens het laden is de elektromagnetische straling beperkt tot de onderzijde van de auto. De GroundPad wordt continu gemonitord en wordt uitgeschakeld zodra het systeem onregelmatigheden detecteert. BMW Group biedt op aanvraag ook een installatieservice aan voor BMW Wireless Charging.