Duurzaamheid bij Renova Group

Bij Renova is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Wij hebben maatschappelijk verantwoord en duurzaam handelen in onze bedrijfsvoering verankerd. Ben jij benieuwd welke verbeteringen we hebben doorgevoerd om aan een duurzame toekomst te werken?

Renova is sinds 18 oktober een officieel Erkend Duurzaam Dealerbedrijf. Het certificaat Erkend Duurzaam wordt uitgereikt door IvDM en is het bewijs dat Renova in alle facetten van de bedrijfsvoering duurzame verbeteringen heeft doorgevoerd. Het IvDM is in 2008 als stichting opgericht door vier grote brancheverenigingen: BOVAG, FOCWA, RAI Vereniging en Stiba en adviseert mobiliteitsbedrijven op het gebied van duurzaamheid.

De Erkend Duurzaam certificering, dat deel uitmaakt van de verduurzamingsstrategie van BMW Nederland, is het grootste duurzaamheidskeurmerk in de mobiliteitsbranche en wordt uitgevoerd door onafhankelijke specialisten. Erkend Duurzaam wil koploper zijn in duurzame mobiliteit, duurzame certificering en duurzaam ondernemen in de mobiliteitsbranche en voldoet aan ISO 26000-norm voor duurzaamheid. Duurzaamheid is een complex onderwerp waarbij verschillende wet- en regelgeving komt kijken. Erkend Duurzaam helpt Nederlandse bedrijven in de mobiliteitsbranche om hun MVO-beleid op orde te krijgen met praktische en handzame standaarden.

Duurzame toekomst

Duurzaamheid heeft niet alleen betrekking op elektrisch rijden of afvalscheiding, wij kijken op een holistische manier naar duurzaamheid. Bij Renova zie je dit bijvoorbeeld terug in het materiaalgebruik, aandacht voor het welzijn van de medewerkers en het samenwerken met goede doelen.

Duurzame materialen
Nieuwbouw Tilburg
Werkplaats

Duurzame materialen

Materialen vormen een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Daarom maken onze afdelingen gebruik van duurzame materialen. Denk aan volledig papieren bekers i.p.v. plastic bekers, duurzame manier van olie afvoer en het versturen van digitale facturen i.p.v. traditionele papieren facturen. We zijn altijd bezig met het kijken naar nieuwe mogelijkheden om het gebruik van materiaal te beperken of te reduceren of gebruik te maken van milieuvriendelijke vervangers.

Nieuwbouw Tilburg

Onze nieuwbouwvestiging in Tilburg is koploper als het gaat om duurzaamheid. Het nieuwe pand wordt duurzaam gebouwd. Zo bestaat een deel van de buitengevel uit houten panelen en natuurlijk isolatiemateriaal. Deze is afgewerkt met een voornamelijk uit zand bestaande stuclaag, waardoor deze wand uitermate goed isoleert.

Verder maakt deze locatie gebruik van LED verlichting, warmtepompen en dik glas. Doordat LED verlichting langer meegaat en minder energie verbruikt dan traditionele verlichting, heeft dit een positief effect op het milieu. Deze verbeteringen zorgen voor minder CO2 uitstoot. Al onze showrooms beschikken over groene stroom en gaan zuinig om met energie.

Werkplaats

Wij verkopen alleen nog maar stille en zuinige banden. De gebruikte banden worden op een milieuvriendelijke wijze afgevoerd. Datzelfde geldt voor de smeermiddelen en andere onbruikbare materialen. Onze leveranciers kiezen we op basis van gemeenschappelijke normen en waarden op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Om duurzaamheid naar een nieuw niveau te tillen, nemen we gunstige inkoopvoorwaarden mee in onze overweging waarbij MVO getoetst en gestimuleerd wordt.

Duurzaam van A tot Z

Buiten het bedrijf neemt Renova haar maatschappelijke verantwoordelijkheid door de sponsoring van Sterk Huis. Sterk Huis zet zich in voor mensen die zich in een lastige of bedreigende (thuis)situatie bevinden of door een moeilijke periode heengaan. Met specialistische kennis, heldere inzichten en slimme behandelmethoden in om mensen in een zo vroeg mogelijk stadium te ondersteunen.

Uiteraard draait het bij duurzaam ondernemen in het dealerbedrijf ook om het aanbieden van duurzame mobiliteit. In onze showrooms kunnen klanten terecht voor alle schone en zuinige modellen van BMW en MINI met een lage CO2-uitstoot en laag brandstofverbruik. Als geen ander kunnen onze verkopers onze klanten informeren over de mogelijkheden van schone mobiliteit. Daarbij denken we verder dan de auto’s die we nu moeten verkopen; ook in onze werkplaats wordt op een duurzame manier gewerkt met duurzame materialen.

Op onze parkeerplaatsen beschikken wij over snelladers. Tijdens een bezoek aan onze showroom of werkplaats kan de elektrische of hybride auto in de tussentijd geladen worden.

Onze afval en bedrijfskleding verzamelen we in verschillende containers en worden op de juiste manier gescheiden en op een duurzame manier afgevoerd. Delen van de bedrijfskleding wordt gerecycled voor de productie van nieuwe kleding.

BMW eDrive zones

eDrive zone Tilburg
eDrive zone Breda

eDrive zone Tilburg

De BMW eDrive zone is een digitale service die beschikbaar is op verschillende BMW Plug-in Hybride modellen. Als uw BMW zich bevindt in een eDrive zone, schakelt de BMW automatische over naar de elektrisch modus. De BMW herkent de zones automatisch. Mocht uw BMW niet zijn opgeladen dan blijft de BMW doorrijden op de verbrandingsmotor. 

eDrive zone Breda

De BMW eDrive zone is een digitale service die beschikbaar is op verschillende BMW Plug-in Hybride modellen. Als uw BMW zich bevindt in een eDrive zone, schakelt de BMW automatische over naar de elektrisch modus. De BMW herkent de zones automatisch. Mocht uw BMW niet zijn opgeladen dan blijft de BMW doorrijden op de verbrandingsmotor.

Duurzaam rijden begint bij Renova

BMW i4

De eerste 100% elektrische BMW Gran Coupé garandeert met een actieradius tot aan 590 kilometer* ongekend veel rijplezier – volledig emissievrij. De vierdeurs BMW i4 belooft met een maximum vermogen van maar liefst 390 kW (530 pk) indrukwekkende prestaties, terwijl zijn grote actieradius hem ook voor de lange afstand een ideale reisauto maakt. De bijna geluidloze dynamische vermogensafgifte moet u gewoon ervaren.

BMW iX3

De nieuwe BMW iX3 is een echte volbloed BMW. Volledig elektrisch, en natuurlijk met het DNA van al zijn geweldige voorouders. Met net zoveel gemak als plezier rijdt u bijna 460 km op een acculading. En laadt u in een half uur weer op tot bijna 80%. Krachtig. Efficiënt. En gewoon weg adembenemend. Zo BMW kan elektrisch zijn.

BMW iX

Ontstaan uit een visie. Gemaakt voor elektrisch rijden. De BMW iX biedt dankzij efficiënte BMW eDrive technologie en elektrische vierwielaandrijving een buitengewone actieradius en een indrukwekkende acceleratie vanuit stilstand. De krachtige proporties, vergelijkbaar met de BMW X5 en de minimalistische vormtaal, geven de iX een moderne en expressieve uitstraling. 

Duurzaamheid in de BMW i7

De nieuwe BMW i7 brengt baanbrekend design, krachtige rijdynamiek en technische innovaties van de nieuwste generatie bij elkaar. Als eerste volwaardige elektrische luxe sedan ter wereld brengt de BMW i7 met meer dan 600 km actieradius innovatie en rijplezier in een ongekend samenspel op de weg. Tijd voor wat duurzaamheidsfeitjes, wist u dat:

  • In de hoogvoltage-accu van de nieuwe BMW i7 gebruikte grondstoffen kobalt en lithium afkomstig zijn van verantwoorde mijnbouw.
  • Voor de elektromotor van de nieuwe BMW i7 in het geheel geen gebruik is gemaakt van zeldzame grondstoffen
  • Het plastic garen Econyl in de vloerbedekking van de nieuwe BMW i7 het gebruik van grondstoffen bespaard?

Duurzaamheid in de BMW iX1

De elektrische vierwielaandrijving biedt uitstekende grip op de weg en optimale stabiliteit onder alle omstandigheden. De BMW iX1 xDrive30 sprint desgewenst vanuit stilstand in 5,7 seconden naar de 100 km/h. Tijd voor wat duurzaamheidsfeiten, wist u dat:

  • In de hoogvoltage-accu van de nieuwe BMW iX1 gebruikte grondstoffen kobalt en lithium afkomstig zijn van verantwoorde mijnbouw.
  • Voor de elektromotor van de nieuwe BMW iX1 in het geheel geen gebruik is gemaakt van zeldzame grondstoffen.

Duurzaamheid bij BMW

Duurzaamheid is voor ons een kernthema, waarop we niet bezuinigen. In tegendeel: we gaan de toekomst in met een volledig nieuwe en consequente strategie, die niet alleen verder gaat dan onze directe invloed, maar ook het thema duurzaamheid naar een volledig nieuw niveau tilt. De afgelopen jaren en decennia zijn we al belangrijke eisen gaan stellen aan de ecologische balans van onze voertuigen – van de gebruikte materialen en het energieverbruik tot de recycling. De komende jaren blijven we onze verregaande elektrificatiestrategie uitbouwen en in het jaar 2023 bieden we 25 geëlektrificeerde modellen aan. Het doel, klimaatneutrale en emissievrije mobiliteit, kunnen we alleen bereiken door diverse elektrische aandrijftechnieken te gebruiken.

Recycling van onze accucellen

Efficiënt tot aan de laatste volt: Wij nemen over de hele wereld alle BMW hoogvoltage-accu's terug – ook waar dat niet wettelijk verplicht is. Onze voertuigaccu's doen in hun ‘tweede leven’ dienst in stationaire energie-opslagsystemen, waarmee we onze locaties wereldwijd geleidelijk uitrusten. Zo integreren we hernieuwbare energieën in het elektriciteitsnet, verhogen we de netwerkstabiliteit en beperken we de energiekosten voor gebruikers. Daarmee komen we dichter bij ons doel van lokaal CO2 vrije productie. Het beste voorbeeld daarvoor is de fabriek van BMW Group in Leipzig, met een accupark van zo'n zevenhonderd BMW i3 accu's. Als bufferopslag voor hernieuwbare energie helpen ze bij het opslaan van overtollige windenergie en integreren ze die weer in het elektriciteitsnet. Daarnaast verlagen ze de energiekosten voor de productie

RECYCLING ALS BEPALENDE FACTOR

Op de weg naar een duurzame, grondstofbesparende en toekomstbestendige productie is de recycling van materialen een essentiële factor. Net als de intelligente planning van onze producten, is ook het hergebruik van materialen in de vorm van zogenoemde ‘recyclaten’ stevig verankerd in onze waardeketen. Het bij onze wereldwijde interne productie ontstane afval recyclen we nu al voor 99%.

GERECYCLEDE MATERIALEN

Overal waar het technisch, ecologisch en economisch verantwoord en haalbaar is, gebruiken we gerecyclede en hernieuwbare grondstoffen – en dat aandeel willen we in 2030 behoorlijk vergroot hebben. Voor onze twee belangrijkste grondstoffen: aluminium 4-6 keer zo vaak en staal 2-5 keer zo vaak. Nu al gebruiken we circa 25% secundair staal voor bepaalde onderdelen en 20% secundaire thermoplasten. Wij zetten daarmee in op Life Cycle Engineering voor efficiënt recyclen, want het gebruik van secundaire materialen reduceert de CO2 voetafdruk aanzienlijk.

EFFICIËNT ENERGIE OPWEKKEN

BMW Group heeft directe invloed op de CO2 emissies in zijn eigen fabrieken en kantoren en is daar nu al een benchmark voor grondstofefficiëntie. Uiterlijk 2030 willen we de CO2 emissie op onze locaties met 80% verminderen. Sinds 2020 halen we daarom al onze extern opgewekte stroom uit hernieuwbare energiebronnen. En vanaf 2021 maken we onze fabrieken en kantoren compleet klimaatneutraal, doordat we enerzijds het totale stroomverbruik verlagen en anderzijds alleen nog maar hernieuwbare energie gebruiken, die we grotendeels zelf opwekken. Daarom investeren we consequent in de verbetering van de energie-efficiëntie op onze locaties en testen we ter plekke wat de beste manier is om energie te winnen – bijvoorbeeld met waterstof, biogas, biomassa of geothermische energie. Op geschikte plekken kan ook het gebruik van groene waterstof een belangrijke rol spelen. De efficiëntie daarvan bij warmteopwekking testen we op dit moment in een pilot. Tegelijkertijd optimaliseren we de energie-efficiëntie van onze productielijn: we beperken de warmtebehoefte doordat we meer restwarmte uit processen hergebruiken en thermische kringlopen opstellen. Door digitale middelen als data-analyses te gebruiken, verlagen we het stroomverbruik via intelligente aansturing en minimaliseren we tegelijkertijd de hoeveelheid restafval.

DUURZAAMHEID IN DE PRODUCTIEWERKZAAMHEDEN

Fabriek van BMW Group in Leipzig
Fabriek BMW Group in Dingolfing
Fabriek BMW Group in Shenyang

Fabriek van BMW Group in Leipzig

Hier hangt efficiëntie in de lucht – de fabriek van BMW Group in Leipzig is een van de modernste en duurzaamste autofabrieken ter wereld. Hier worden sinds 2013 auto's met elektrische aandrijving en lichtgewicht met koolstofvezel versterkte kunststof (CFK) carrosserieën geproduceerd. Als eerste autofabriek in Duitsland werkt de fabriek voor een substantieel deel met elektriciteit die is opgewekt met vier eigen windturbines. Met het innovatieve accupark van zo'n zevenhonderd BMW i3 hoogvoltage-accu's nemen we diverse maatregelen voor een grondstofbesparende en energiezuinige productie. Enerzijds zijn we constant bezig om de levensduur van de accu's te verlengen. Anderzijds slaat het accupark overtollige energie van de windturbines op en draagt het op zijn beurt bij aan de stroomvoorziening als de turbines onvoldoende elektriciteit leveren. Daarmee dragen we bij aan de stabiliteit van het openbare elektriciteitsnet.

Fabriek BMW Group in Dingolfing

Koploper dankzij radicale maatregelen: als grootste Europese autofabriek van BMW Group heeft de fabriek in Dingolfing door middel van innovatieve fabricagetechnologieën en productiesystemen de afgelopen tien jaar zowel het gebruik van grondstoffen als de emissie verminderd. Een mijlpaal in het verlagen van het energieverbruik is de nieuwe energiecentrale voor zeer efficiënte opwekking van energie en warmte met behulp van warmtekrachtkoppeling (WKK). De centrale zet gas om in stroom en gebruikt de daarbij ontstane warmte als energiebron. Dankzij de WKK-installatie en een van de grootste zonnedaken van Duitsland voldoet de fabriek zelf aan de helft van zijn elektriciteitsbehoefte. In de rest van de behoefte wordt voorzien met groene stroom van externe energieleveranciers. Vooral bij het afval- en afvoerbeheer zijn de eisen van de bedrijfsbrede duurzaamheidsstrategie hoog. Ook op dit gebied behaalde de fabriek in Dingolfing topwaarden, dankzij efficiënte recyclingmaatregelen, zoals de innovatieve persfabriek met een recyclingpercentage van maar liefst 99,8%.

Fabriek BMW Group in Shenyang

Meer innovaties, minder emissie. Voor onze productielocaties in Europa en Brazilië gebruiken we al uitsluitend energie uit hernieuwbare bronnen. In 2018 hebben we het krachtigste fotovoltaïsche systeem van BMW Group tot nu toe, met een piekvermogen van 15,1 megawatt, aangesloten op onze fabrieken in Shenyang.

Het gebruik van duurzame producten

FSC-gecertificeerd hout
Kenaf
Natuurlijk rubber

FSC-gecertificeerd hout

BMW Group werkt nauw samen met het Forest Stewardship Council en zet zich actief in voor verantwoorde en duurzame bosbouw door aan de strengste normen te voldoen. De sierlijst van het dashboard van de BMW i3 is bijvoorbeeld gemaakt van FSC-gecertificeerd eucalyptushout.

Kenaf

Kenaf is een plant uit de kaasjeskruidfamilie en heeft vezels die kunnen worden ingezet. Het interieur van de BMW i3 bestaat voor 30% uit Kenaf en vestigt daarmee een nieuwe norm van duurzaam grondstofgebruik in de autoproductie.

Natuurlijk rubber

Als eerste autofabrikant ter wereld voorziet de BMW Group zijn modellen van banden van duurzaam natuurrubber. De BMW X5 xDrive45e Plug-in Hybride met 22 inch wielen is standaard voorzien van banden waarvan het natuurrubber is geproduceerd volgens strenge milieu- en sociale standaarden. 

Efficiënt laden

Openbaar opladen

U wilt uw elektrische of Plug-in Hybride BMW onderweg opladen? Met BMW Charging heeft u toegang tot een reeds verder uitbreidend netwerk van openbare laadstations in binnensteden, op parkeerplaatsen en langs belangrijke verkeersroutes. 

Thuis opladen

Met BMW Charging is opladen thuis eenvoudiger en comfortabeler dan ooit tevoren. Er zijn verschillende producten en services beschikbaar waarmee u uw elektrische of Plug- in Hybride BMW thuis kunt opladen met tot 11 kW. 

Op het werk opladen

Als u uw elektrische of Plug-in Hybride BMW voor het woon-werkverkeer gebruikt, heeft BMW Charging ook laadmogelijkheden. Gebruik bijvoorbeeld de laadstations van uw werkgever. BMW Charging biedt namelijk ook op maat gemaakte pakketten voor zakelijke klanten en wagenparkbeheerders.